Masło Shea

Vitellaria Paradoxa

Masło shea jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego (Butyrospermum parkii Vittelaria parradoxa ) . Drzewo występuje naturalnie na obszarze suchej afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię i dorasta do 15m wysokości. Wykształca duże jajowate, skórzaste liście oraz kremowobiałe kwiaty. Owocem jest żółtozielona lub żółta jagoda (wielkości brzoskwini). Drzewo owocuje obficie, raz w roku, może żyć do 300 lat. Obecne w maśle shea kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy) są niemal identyczne z kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka, dlatego jest ono dobrze tolerowane przez skórę.

Zastosowanie

Masło shea zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych.  Jest niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe, zarówno nasycone, jak i nienasycone, które działają nawilżająco na skórę. Natłuszczają i zapobiegają utracie wody z organizmu, dzięki czemu odbudowuje zniszczone komórki. Poprawia kondycję w takich zaburzeniach jak:pęknięcia skóry np. na piętach czy łokciach, stwardnienia skórne, uszkodzenia skóry spowodowane wysoką lub niską temperaturą, pomaga zredukować przebarwienia. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, długo pozostaje w głębszych warstwach skóry. Jest  szczególnie polecane osobom o skórze wrażliwej, również alergikom. Masło Shea to także zbiór  witamin: E, zapobiegającej poparzeniom i podrażnieniom, chroniącej skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, prowitaminy A (retinolu), która ma działanie odbudowujące, a ponadto pobudzające skórę do wytwarzania większej ilości kolagenu. Zawiera również witaminę F, która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie.

Zobacz produkty z tym składnikiem